Hvordan fungerer magnetlygter?

Der er mange, som ikke er klar over, hvordan en magnetlygte virker og vi kan allerede nu sige, at det er ikke ren magi 

Sådan skabes strøm med magneter

En magnetlygter skaber strøm på samme måde, som rigtig mange andre generatorer som fx vindmøller gør det. Når man skaber et magnetfelt, så skabes der nogle elektriske impulser i form af nogle løsrevne elektriske impulser. Kunsten er ikke så meget at lave disse impulser, kunsten ligger i at opsamle dem og benytte dem og jo større magnet man benytter sig af, jo mere strøm kan man lave.

Når man skaber strøm med vindmøller, har man mulighed for at have nogle ekstremt store magneter siddende inde i møllens hoved. Jo større magneter man sætter i, jo mere strøm kan der laves pr. omgang.

Modstanden skaber strømmen

Det som helt reelt set skaber strømmen i et magnetfelt er modstanden eller tiltrækningskraften. Når der er tale om store vindmøller, er det ønskeligt at der er stor modstand, så man kan lagre så meget strøm som muligt. Men når vi skal bruge magnetfeltet på vores cykel, så vil vi gerne have så lidt modstand som muligt, men have strøm nok til vores cykellygter.

Magnetlygter til en cykel

Når vi skal lave strøm til en cykellygte, så benytter vi hjulets rotation til at skabe strømmen. Mange har sikkert prøvet, at deres magnetlygter ikke virkede og at man var nød til at justere på magneterne i cykelhjulet for at få lygterne til at lyse igen. Dette skyldes, ovenstående med at vi ikke vil have mere modstand en nødvendigt. Dette betyder så også, at hvis vi får sat magneterne lidt for langt fra hinanden, så skaber de ikke strøm nok til vores lygter.

Magnetlygter med lagring af strøm

Nogle magnetlygter laver en lille smule mere strøm, end der skal bruges for at holde cykellygten i gang. Dette gør man for, at man kan holde lys på cyklen, når den holder stille. Hvis man cykler meget i byen eller andre steder, hvor der er meget lyst op, så gør det ikke så meget, hvis cykellygten går ud, når man holder stille. Men hvis man holder i et lyskryds et sted, når der ikke er gadebelysning, så er man næsten umulig at få øje på, hvis ikke ens cykellygte også kan lyse, når man ikke cykler.

Hvis man vil have en magnetlygte, som også lyser, når man holder stille, så skal man gå efter cykellygter, som er beskrevet som magnetlygter med backup eller med kondensator.