Hvornår skal man have lys på cyklen?

Ja hvornår er det egentlig lygtetændingtid på en cykel?

Ifølge loven for cykellygter siger, at man skal have cykellygterne tændt fra solnedgang og indtil solopgang. Dette betyder ikke som mange tror, at man skal have lys på cyklen, når det er mørkt.
Desuden så skal man have lys på, når der er nedsat sigtbarhed.

Hvornår går solen ned?

Det tidspunkt hvor solen går ned, er det tidspunkt, hvor solen forsvinder under horisonten.

Er det mørkt, når solen går ned?

Nej det er ikke mørkt på det tidspunkt, hvor solen går ned. Eftersom tidspunktet er angivet ved, at solen er under horisonten, så kan solen stadig sprede lys på jorden. Der er rigtig stor afstand mellem jorden og solen og derfor kan solen stadig lyse meget op. Man kan sammenligne det lidt med, at man tænder lyset i et andet rum, end det som man befinder sig i. Dette bevirker også, at det rum man er i bliver lyst en lille smule op.

Er det mørkt når stolen står op?

Svaret er det samme som på spørgsmålet om, om det er mørkt når solen går ned. Vinklen hvormed solen går ned er ikke ens i hele verden og derfor kan man ikke sige generelt, hvor langt tid det tager, fra solen går under horisonten og til den ikke giver mere lys.

Er det ikke nok at have lys på, når det er mørkt?

Hvis man ikke vil risikere en bøde på 700 kr. så er man nød til at sætte sig ind i, hvornår det er solopgang og solnedgang, da man ikke kan gå efter, om det er mørkt eller ej af ovenstående grund. Af hensyn til din egen sikkerhed, så er det også rigtig dumt at køre rundt uden lys på i skumringstiden. Når man har lys på cyklen bliver man mere synlig og derved er der større chance for, at bilister og andre medtrafikanter får øje på en.

Hvad betyder nedsat sigtbarhed?

Nedsat sigtbarhed betyder, at man ikke kan se så langt, som man kan i almindeligt klart vejr. Nedsat sigtbarhed i Danmark skyldes oftest tåge, dis, sne eller kraftig regn.

Hvordan finder man ud af lygtetiden?

Eftersom jorden er rund, så er der forskel på, hvilket tidspunkt man ikke kan se solen på mere i forhold til, hvor man er placeret henne. Selvom Danmark er et lille land, så er der også forskel på det daglige tidspunkt for solopgang og solnedgang alt efter hvor man befinder sig i landet. Hvis man gerne vil vide det helt nøjagtige tidspunkt, så kan man se det på fx DMI. Man kan også hente en app til sin mobiltelefon, som kan beregne tidspunktet ud fra ens position. Du kan læse mere om appen og downloade den på www.lygtetid.dk

Skriv et svar

Test af cykellygter